2018. július 22, vasárnap - Magdolna napja van.

„Ismerj meg, hogy segíthess!”

A Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete a Norvég Civil Támogatási Alap pályázati támogatásával 2015. április 1. és 2016. április 30. között szemléletformáló programot valósít meg B.-A.-Z. megyében „Ismerj meg, hogy segíthess!” címmel.

Az egyenlő bánásmód jogszabályba foglalt követelménye ellenére a gyakorlat azt tükrözi, hogy a közigazgatási szervek ügyfélfogadásain hátrányt szenvednek a látássérült emberek.

A projekt során Borsod-Abaúj-Zemplén megye 20 közintézményében szemléletformáló napokat rendezünk összesen 100 ügyintéző bevonásával a látássérültek speciális problémáinak és azok megoldási módjainak átadására. A megvalósításban részt vesz 14 látássérült személy és látássérültek pedagógiája szakos gyógypedagógus is.

Közvetlen célcsoportunk a megyénkben élő látássérült személyek és a megyénkben ügyintézni kívánó látássérült személyek. Közvetett célcsoportnak tekintjük az ügyfélfogadásokon látássérült ügyféllel kapcsolatba kerülő ügyintézőket, a látássérült személyt kísérő családtagokat, az egyéb más fogyatékossággal élő személyeket, akik az érintett hivatalokba érkeznek, továbbá az érintett intézmények projektbe be nem vont munkatársait.

Projektünk 15. szemléletformáló napja 2015. október 29-én valósult meg a Szikszói Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán, melyen a Vakok és Gyengénlátók B.-A.-Z. Megyei Egyesülete részéről 6 fő (5 látássérült személy), a hivatal részéről 8 fő vett részt. A gyakorlati tapasztalatszerzés során az ügyintézők két-két olyan szituációt kiviteleztek egy-egy látássérült személlyel párt alkotva, melyek a hivatali munka során mindennaposak. A projekt keretében beszerzett szimulációs szemüvegkészlet segítségével az ügyintézők megtapasztalhatták a különböző szembetegségekkel járó látássérülések jellemzőit, a feladat ezt követően fordított volt: az ügyintéző a szituációt „látássérültként” élte át, miközben a látássérült személy került az ügyintéző helyzetébe.

2016. április 30-ig további 5 szemléletformáló rendezvényt valósítunk meg megyénk Járási Hivatalaiban és Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában.

Projektünk eredményeként végbe megy a bevont ügyintézők szemléletváltása, új ismeretekkel bővül tudásuk, képessé válnak arra, hogy az általunk közreadott gyakorlati módszereket munkájuk során alkalmazzák, így e hivatalokat felkereső látássérült személyek a jövőben egyenlő bánásmódban részesülnek.

További információk a Norvég Civil Támogatási Alapról: www.norvegcivilalap.hu.


 

Miskolc, 2015. november 03.


 

Barnóczki Gábor

az Egyesület elnöke

a projekt szakmai koordinátora

© 2018 - szikszo.hu - Szikszó Város honlapja

Egyedi honlap és webáruház fejlesztés - Cocodeo - www.cocodeo.hu