Szikszó címer
 

ARCMASZKOK OSZTÁSA - SEGÍTSÉGNYÚJTÁS - ADOMÁNYGYŰJTÉS - ÖNKÉNTESEK TOBORZÁSA

Április 1-én, szerdán elkezdődik annak a mintegy háromezer maszknak a szikszói háztartásokhoz történő eljuttatása, melyeket önkéntes felajánlás keretében a segítőkész, elkötelezett helyiek varrtak, az önkormányzat varróműhelyének támogatásával, Sváb Antal polgármester szervezői támogatásával. A maszkok mellett egy Tájékoztató eljuttatására is sor kerül, ahol gyakorlati információk mellett, jelentkezési lap is található a vírus által veszélyeztetett idősek, a rászorulók segtíségkérésének bejelentésére. Az Önkormányzat további önkéntes segítségnyújtók jelentkezését is várja. Képviselő Testület tagjai személyes hozzájárulásukkal - a Szikszó Városért Alapítvány közreműködésével - elindítottak egy pénzbeli adomány-gyűjtést. A számlára befizetett felajánlások a veszélyhelyzet kezelési források bővítéséhez és a nehéz helyzetbe került szikszóiak megsegítéséhez járulnak hozzá.  

SEGÍTSÉGKÉRÉS IGÉNYLÉSE: https://www.survio.com/survey/d/S2P1M8C5O9M8H8N3R    

ÖNKÉNTES SEGÍTSÉGNYÚJTÁSRA JELENTKEZÉS: https://www.survio.com/survey/d/C8G2Z5V2B5N7C5D9O

 

TÁJÉKOZTATÓ - a járványügyi helyzetben hozott rendkívüli önkormányzati intézkedésekről, tevékenységekről

Étkeztetés

 1. Az óvodás gyermekek a közétkeztetés keretében – igény esetén – minden munkanapon kapnak ebédet, melyet az önkormányzat Rákóczi úti konyhájából 12.00 – 14.00 óra között vihetnek el egyszer használatos dobozokban.
 2. Az iskolás gyermekek közétkeztetés keretében – igény esetén – minden munkanapon kapnak ebédet, melyet az egyházi iskola udvarán lévő konyhából 11.00 – 13.00 óra között vihetnek el saját ételhordóban vagy egyszer használatos dobozokban.
 3. A népkonyha – az egyházi iskola udvarán – kortól függetlenül minden rászoruló felnőttnek ingyenesen ebédet biztosít – vasárnap kivételével – egész héten, melyet 14.00 – 15.00 óra között vihetnek el saját ételhordóban vagy egyszer használatos dobozokban. Az ebédigényléséhez csak egy adatlap kitöltése és TAJ-kártya szükséges.
 4. A 65 év felettiek részére – szükség esetén és kérésre – a népkonyháról napi egyszeri meleg ételt biztosítunk ingyenesen, házhozszállítással. Az ebédigényléshez TAJ szám szükséges.

Gondoskodás

 1. A Szikszói Szociális Szolgáltató Központ, a Városi Óvoda, az Intézményműködtető Központ munkatársai az
 • élelmiszer, gyógyszer, tisztítószer vásárlásban,
 • csekkbefizetésben

segítséget nyújtanak a 65 év fölötti szikszóiak számára telefonon vagy emailen történő jelzést követően.

 1. A közterület-felügyelet és a polgárőrség személyesen keresett fel minden 70 év feletti, a szociális ellátórendszer szolgáltatásait igénybe nem vevő, önálló életvitelt folytató szikszói lakost és tájékoztatás nyújtott a kialakult helyzetről.

 

Orvosi ellátás

 1. Háziorvosi ellátás – a megszokott helyen és mindenki saját háziorvosánál zajlik. FONTOS! A háziorvosok szinte kizárólag csak telefonon „rendelnek”, törekedve arra, hogy a háziorvosi rendelőt csak a legszükségesebb esetben keressék föl a betegek. A rendszeresen használt gyógyszerek felírását telefonon is kérheti, tegye így!
 2. : Dr. Vincze Tibor – 46/596-207, Dr. Köpe Csilla – 46/395-432 Dr. Miliczki Anna – 30/349-90-10 Dr. Szentgyörgyi Piroska (gyermekorvos) – 46/396-033
 3. Orvosi ügyelet – minden hétköznap nap este hét órától reggel 6 óráig, valamint szombaton és vasárnap sürgős esetben kereshető fel. Tel.: 46/596-224

 

Jelen tájékoztató nyomdába kerüléséig nincs igazolt fertőzött városunkban. Kérjük a szabályok betartását, hogy ez így is maradjon.

ARC-MASZK ÉS HASZNÁLATA

Szikszó Város Önkormányzata több helyi lakos segítségével 2000 darab pamutvászon anyagból kétrétegű, mosható maszkot készített.  Minden háztartásba eljuttatunk egy darabot. Kérjük, hogy az a személy használja, akinek feltétlenül ki kell mozdulnia otthonról.  A maszk mosással és vasalással fertőtleníthető.

A maszk-használat értékéről eltérőek a szakmai, orvosi vélemények is. Biztos, hogy a szájmaszk nem nyújt teljes védelmet a koronavírussal szemben. A legfontosabb védelem, hogy kerüljük a találkozást a potenciális fertőzöttekkel, MARADJUNK otthon, TARTSUK BE a kijárási korlátozást. Kezünket rendszeresen mossuk, fertőtlenítsük, kezünkkel ne nyúljunk az arcunkhoz, orrunkhoz, szemünkhöz, hogy még a hozzánk kerülő, még nem fertőtlenített tárgyakról, termékekről se jusson szervezetünkbe a vírus. A legjobb maszkok is a betegek fertőzési intenzitását tudják csökkenteni az által, hogy kevesebb vírus jut ki, vagy be a szájon, orron keresztül.  Az Önkormányzat és önkéntes segítők által készített maszkok nem szabványosak, nem minősítettek, ezért szűrő hatásuk kisebb. 2-3 óra viselés után további használatuk nem célszerű, ezért az újabb viselés előtt ki kell azokat mosni és vasalni. Azon családtagok használják, akik otthonról elmennek, zárt helyiségben másokkal találkoznak.

Legfontosabb tudnivalók a szájmaszk viseléssel és kezeléssel kapcsolatban: 

 • legyen tiszta a kezünk, amikor felhelyezzük, így előtte mindenképp mossunk kezet vagy használjunk fertőtlenítőt, 
 • ha felhelyeztük a maszkot az arcunkra (szájat és orrot egyaránt el kell takarnia), utána már ne igazítsuk, 
 • ne húzzuk le beszédhez, tüsszentéshez, köhögéshez,
 • újra használat előtt fertőtlenítsük minimum 60 Celsius fokos mosással

pénzbeli adományok gyűjtése - a veszélyhelyzetek kezelésére- a rászorulók támogatására

Szikszó város vezetése adománygyűjtést indít annak érdekében, hogy a következő hónapokban várhatóan megemelkedő védekezési feladatok ellátását, illetve a növekvő számú rászoruló segítését a pénzügyi nehézségek a legkisebb mértékben akadályozzák. Adományok, támogatások befizetését a

Szikszó Városért Alapítvány 10102718-63357600-01003002 számlaszámára

„KORONAVÍRUS” megjegyzéssel várjuk.

Szikszó város képviselő-testületének tagjai saját jövedelmükből az adományalapot 540 000 Ft-tal indítják el.

SEGÍTSÉGKÉRÉS IGÉNYLÉSE
https://www.survio.com/survey/d/S2P1M8C5O9M8H8N3R 

ÖNKÉNTES SEGÍTSÉGNYÚJTÁSRA JELENTKEZÉS

https://www.survio.com/survey/d/C8G2Z5V2B5N7C5D9O

további Információ, segítségkérés

Szikszói Szociális Szolgáltató Központ

Tel.: 46/780-051, 780-143 email:szikszockozpont@gmail.com

Szikszó Város Önkormányzat

Tel.: 46/596-444, 596-450 email: titkar@szikszo.hu

Kapcsolódó fájlok: