Szikszó címer
 

Parázs a hamu alatt

A szikszói Szepsi Iskola és Könyvtár Parázs a hamu alatt projektjében a tehetségfejlesztés, tehetséggondozás 2010. szeptember 1-től 2011. október15-ig tart.

A program kezdetén továbbképzésre mentek a pedagógusok, felkészülten, egyéni fejlesztési terveket készítettek. A résztvevők együttműködtek más iskolákkal, szervezetekkel: megyében a szikszói kistérség iskoláival, a szerencsi Rákóczi Zsigmond Általános és Művészeti Iskolával, a mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskolával, a tokaji Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiummal mint TEHETSÉG központokkal; megyén kívül az egri Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola gyakorló iskolájával és a balassagyarmati középiskolával, kollégiummal is, a Magyar Géniusz Tehetség Irodával is.

Tervezte és megvalósította, hogy a térségük több pontján lévő Tehetségponthoz és az Országos Tehetségsegítő Hálózathoz csatlakozott, maga is Tehetségpont lett. Ennek keretében együttműködési megállapodásokat írt alá és továbbfejlesztette az iskolai hálózatépítést is. Bővültek és tartalmasabbá váltak az emberi kapcsolatok és együttműködések. Konferenciákat is szerveztünk.

E projektben a diákok mentorálása állt a középpontban az Európai Unió lisszaboni stratégiájának megfelelően. Térségükben sokan és sokféleképpen értelmezik a tehetséggondozást, itt elsősorban a fiatalok igényfelmérésekor tudatosult, hogy egy-egy tanuló – főleg a céltudatosak – nemcsak egy-két területet jelöltek meg, hanem 3-4, néhányan 5 területet. Ezért szükségessé vált egy-egy tanulónál a területek csökkentése, a tanárok segítettek a kiválasztásban. Mivel nagyon sok volt a jelentkező, ezért 16 fő helyett 22 fő tanár mentorálta különböző szakterületen a 246 diákot. Ez a létszám a jelenlegi tanulói létszámnak a 33%-át, vagyis egyharmadát jelenti. Csak néhány tanuló az, aki a projektből lemorzsolódott elsősorban a lakóhelyváltozás miatt. A 246 tehetséges tanulót közel háromezer órában segítették a továbbfejlődésre egyrészt a jó képességűeket, de lassan haladókat; egyénileg az egy-egy területen sikereseket.
Területek: magyar, matematika, fizika, biológia, történelem, művészetek, idegen nyelv, informatika, a sport különböző szakágai: duatlon, triatlon, kézilabda.

Az országos és a Magyar Géniusz szervezetek által meghirdetett szaktárgyi versenyeken vettek részt e mentorált diákok, jó helyezést értek el és tovább öregbítették az iskola hírnevét minden tagozaton, hiszen fontosnak tartották azt is, hogy a mentoráltak valamennyi iskolai tagozatról kerüljenek ki.

A felkészült diákok helyben is összemérték tudásukat tehetségnapok keretében a FELTEVŐ versenyeken (FELkészült Tehetséges VersenyzŐ rövidítésből) /Önmagában a rövidítés is kiváltotta az érdeklődést. Tehát marketing szempontból biztos elérte a célját e rövidítés/ az eredetileg két napra tervezett vetélkedés több napra bővült a résztvevők nagy létszáma és a személyi feltételek korlátai miatt, de mindegyik terület jól sikerült, a diákok önfeledten mutatták be a tudásukat és mérték össze teljesítményüket a kistérségi iskolák diákjaival.
Diákok egy része megyei és országos versenyek résztvevője volt. Dobos Sándor szakmai erőfeszítései, kitartása, mentorálása meghozta gyümölcsét matematikából, magyarból Víghné Kiss Éva tevékenysége volt sikeres. Mind a két mentor ugyanazt a személyt segítette az országos versenyekre, Farkas Mártát.

Ádám Istvánné és Lengyel József a sport területén jeleskedtek az iskola teljes korosztályát átfogó duatlon, triatlon tehetséggondozásukkal, így több tanulót egyéni és csapatversenyben nemcsak a megyei, hanem az országos versenyekre is eljuttattak. A projekt időszakban két alkalommal is csillogó érmekkel térhettek vissza a diákok az országos megmérettetésről.

Komenda Péter mentoráltjai történelemből az országos megmérettetésen 18 csapatból a 3. helyezést érték el.
Urbánné Tóth Edit mentoráltjai csapatversenyen a 250 csapatból a 10 helyezést érték el.

Az elért eredményekről konferenciákon és kiadványokban, az iskola honlapján /www.szepsisuli.hu/ adtak számot.