Szikszó címer

Szikszó30 – a gépkocsi megvan – sorsolás később

Közeledik a szilveszter, s véget ér Szikszó „városi újjászületését” ünneplő ún. Szikszó30 rendezvénysorozat, s így a mai nappal lezárul az azt kísérő – pecséteket gyűjtő programkártyákra épülő nyereményjáték - is. Már csak a záró „buli” és a nyereményautó kisorsolása van hátra…. Sajnos, a december 31-i évbúcsúztató „buli” elmarad és az autósorsolás időpontja is később lesz. Miért?

A helyzet röviden:

  • a januárban meghirdetett nyereményjáték hivatalos szervezője nem az Önkormányzat. Egy Alapítvány gyűjtötte az adományokat, támogatásokat, s ő kapta meg a tűzpiros BMW Mini személygépkocsit is a főtámogatótól. Ez azért is fontos, mert a sajtóban is sokszor az akkori polgármester és alpolgármester arcával megjelenő hírek mögötti szervezési-rendezési programot és annak költségeit a korábbi Képviselő-Testület sem látta, nem ismerte és nem hagyta jóvá. Így az új városvezetés sem kapott semmi konkrétumot arról az átadás-átvétel során.
  • Novemberben az Alapítvány részéről számos programsorozathoz kapcsolódó számla érkezett, hogy az Önkormányzat fizesse ki, s az is kiderült, hogy a Városháza udvarán lévő autó (mely az Alapítvány tulajdona) kisorsolásakor esedékes – mintegy 2,5 millió forint adó – kifizetésének sincs forrása.
  • Az új városvezetés – a nyereményjátékban résztvevő szikszóiak iránti felelősségből kiindulva úgy döntött, hogy az autó kisorsolásának feltételeit igyekszik biztosítani, de a jelenlegi anyagi helyzetben semmiképpen nem tudja vállalni a szilveszteri buli megrendezésének milliós nagyságrendű költségeit, így a szervező Intézménynél kérte a munka leállítását.
  • Közben a rendezvénysorozat honlapja és facebook oldala elérhetetlenné vált.
  • Az igazi meglepetés ezt követően – a sorsolás előkészítésekor ért minket – ugyanis kiderült, hogy nincsenek rendben a nyereményjáték-lebonyolításának jogi feltételei, senki sem járt el Szerencsejátékfelügyeletnél, nem intézte el az ilyenkor kötelező bejelentési, formai kötelezettségeket, nem rendezte annak illetékeit. A sorsolás jelen pillanatban jogszerűen nem bonyolítható le.  

Mi várható, mi lesz a megoldás:

  • az Önkormányzat kidolgozza és jogszerűvé teszi az autó kisorsolásának feltételeit, rendezzük a jármű tulajdoni helyzetét és a sorsolás költségvonzatait, melyre már csak a jövő év elején kerülhet sor. Így, ha ez sikeresen elvégezhető, akkor az autót a szerencsés nyertes a tavasszal már vezetheti.  
  • a városvezetés jó kezdeményezésnek tartja, hogy legyen Szikszón egy közös, hagyománnyá váló óév-búcsúztató rendezvény, s vállalja, hogy ezt 2020. december 31-re megszervezi.

Sajnos, ez a jobb sorsra érdemes Szikszó30 programsorozat is abba szervezetlen, zavaros és felelőtlenül rendezetlen ügyek sorába tartozik, melyet az előző városvezetés maga után hagyott, nem kis pénzügyi terhet, szakmai nehézséget okozva a jelenben. Tisztelettel kérjük a város lakosságának, különösen a nyereményjátékban érintett szikszóiaknak a megértését és türelmét.