Szikszó címer
 

Városnézés

Világháborús emlékmű

Városunk » Városnézés

A Kálvin téren, a templomkertben áll az a kettős emlékmű, amely a két világháborúban elesett Szikszóiaknak állít emléket. A nagyobbik, a katonaalakot ábrázoló, Dedinszky Elemér munkája. Ezt még 1926-ban állították, az avatáson Horthy Miklós kormányzó is jelen volt. A gúla alakú alapépítmény oldalain a háborúban odaveszettek nevei olvashatók.

Turul emlékmű

Városunk » Városnézés

Abaúj és Borsod megye határán, az újfalusi parton, a 3-as főút nyugati oldalán áll a 34. császári és királyi gyalogezred emlékére állított emlékmű, közismertebb nevén, a "turul".

Thököly dombormű

Városunk » Városnézés

Az 1679-es labancok felett aratott fényes diadal szerzett igazán nagy nevet Thököly Imrének.

Szent Vendel szobra

Városunk » Városnézés

Szent Vendel a Magyar hegy védőszentje. Barokk stílusú szobra 1760-ban készült el, 1900-ban áthelyezték mai helyére, a Magyar hegyen lévő Bethánia szőlőbe.

Római katolikus templom

Városunk » Városnézés


Szépen gondozott, tágas kertben, a Pázmány Péter téren áll a szikszói római katolikus templom. Miután a XVI. században a gótikus templomot a reformátusok szerezték meg, a katolikusoknak sokáig nem volt kőtemplomuk. Végül Eszterházy egri püspök 1777-es tiltakozó levele nyomán lendült neki az építkezés, és 1778-ra már el is készült a templom, amelyet 1780 decemberében szenteltek fel, a Szentháromság tiszteletére. Az 1852-es tűzvészben ez is elpusztult, de a következő évre újjáépítik.

Református templom

Városunk » Városnézés

1387-ből származik első okirat, amelyik említést tesz egy új - a ma is álló - templom építéséről. Az oklevelet Szikszai Miklós adta ki, de az építkezés az ő életében már nem kezdődött meg, és később is párhuzamosan haladt a korábbi épület bontásával.

Magyar-hegyi borpincék

Városunk » Városnézés

Szikszón már a XIV. század első felében meghonosodott a szőlőtermesztés és bortermelés kultúrája, és egészen a múlt század végéig, amikor a filoxéra kipusztította a teljes szőlőtőke állományt, igen jó minőségi borok készültek a vidéken.

Izraelita temető

Városunk » Városnézés

Szikszó városában jelentős létszámú zsidó közösség élt. A II. világháborút és annak borzalmait, a holocaustot csak kevesen élték túl, de az életben maradók is szinte mind elhagyták Szikszót. A legyilkoltakra emlékezik a volt zsinagóga falán elhelyezett emléktábla, amelyet a város állított 1994-ben.

Bethánia kastély

Városunk » Városnézés

Miskolcról a határ felé (Kassára) menet, a Kassai út bal oldalán magas kőfal takarja a volt Csáky-Hunyady kastélyt, de az előtte elterülő park - a Bethánia kert - már látható. Az 1700-ban épült kastély utolsó tulajdonosa gróf Hunyady Lászlóné, Csáky Sarolta grófnő, aki végrendeletében egy olyan társaságnak ajánlotta, amely hajlandó leányneveléssel foglalkozni, és tanítja a szikszóiak gyerekeit.

48-as emlékmű

Városunk » Városnézés

1930-ban építették, és eredetileg országzászlónak szánták. A II. világháború után levették róla a turult, a kettőskeresztet, valamint a Nagy-Magyarországot ábrázoló térképet, helyettük a 100 éves évfordulón 1948-49-es emléktáblát helyeztek el.

1588-as emlékmű

Városunk » Városnézés

1988-ban, Rákóczi Zsigmond győzedelmes csatájának 400 éves évfordulóján állították. A tábla diszkréten megbújik a templom falának árnyékában.

Kert Múzeum

Városunk » Városnézés

KERT – MÚZEUM

3800 Szikszó, Temesvári út 54.

„Parasztgazdaságok elfelejtett eszközei”

MAGÁNGYŰJTEMÉNY

Megtekinthető: előre bejelentkezés alapján.

Telefon: (+36) 30 872 9367

A múzeum megtekintése díjtalan.

Minden érdeklődőt szeretettel várok.

Zsiga László

tulajdonos

00001.jpg
00002.jpg
00003.jpg
00004.jpg
00005.jpg
00006.jpg
00007.jpg
00008.jpg
00009.jpg