Szikszó címer
 

Római katolikus templom


Szépen gondozott, tágas kertben, a Pázmány Péter téren áll a szikszói római katolikus templom. Miután a XVI. században a gótikus templomot a reformátusok szerezték meg, a katolikusoknak sokáig nem volt kőtemplomuk. Végül Eszterházy egri püspök 1777-es tiltakozó levele nyomán lendült neki az építkezés, és 1778-ra már el is készült a templom, amelyet 1780 decemberében szenteltek fel, a Szentháromság tiszteletére. Az 1852-es tűzvészben ez is elpusztult, de a következő évre újjáépítik.

Egyhajós, nyugatra néző homlokzata előtt hegyes sisakos torony áll. Az 1970-es rekonstrukció után a freskókat Benke László festette, az oltárszekrényt és a gyertyatartókat Kitlinger Kálmán készítette.

A 90-es évek második felében a hívek elhatározták, hogy új templomot építenek maguknak. A tervek és az alapozás, az altemplom főfalaival már elkészült. Építését a helyi egyházkösség két alapítványa, az egri érsekség, Dr. Viszlai Béla szikszói érdekeltségű vállalkozása és a városi önkormányzat adományaiból tervezik megvalósítani úgy, hogy felszentelésére 2001-ben kerüljün sor.

A plébánia honlapja